444
8

Angel`s Estate Deneb Merlot 2017

Регион
Източна Тракия
Сорт
мерло
Награди

Това атрактивно и сладостно 100-процентово мерло е направено от енолозите Владислав Георгиев и Мария Монева. Мерлото е от 10-годишни собствени лозя на Ейнджълс Естейт, намиращи се в района на с. Червенаково, обл. Сливен, където климатът е умереноконтинентален, с продължителност на слънчевото греене над 3 000 часа през годината и над 110 ясни дни – без пролетни измръзвания и слани. Сравнително високите годишни температури и подходящите горски и песъкливо-глинести почви са изключително благоприятни за червени винени сортове грозде. Гроздоберът е проведен с ръчно бране в касетки на 2 и 3 октомври 2017.

Ето какви технологични стъпки са следвани: сортиране на цели гроздови зърна чрез единствения в България оптичен сортировач Delta R2 Vistalys; студена мацерация при 8ºС в дъбови каци с вместимост 6000 кг в продължение на 8 дни; контролирана алкохолна ферментация с постферментативно настойване; спонтанна малолактична ферментация в нови френски бъчви; отлежаване и съхранение 18 месеца в нови френски дъбови бъчви при контролирана температура и относителна влажност на въздуха.

Идеята за серия Денеб, кръстена на една от най-ярките звезди в нашата галактика, се заражда след изключително успешната реколта 2013. Подходящите метеорологични условия съвпадат с изявата на качествено нови ароматични и структурни характеристики в гроздето, а от там и във вината, или казано иначе лозето започва да демонстрира характера си. Затова екипът на Ейнджълс Естейт решава, че е дошло време да покажат четири чисто сортови червени вина от мерло, сира, каберне совиньон и каберне фран, отлежали година и половина в нови френски барици. Целта е максимална изява на спецификите на тероара – нещо, което се открива и в Deneb Merlot 2017.

Алкохол
14,5%
Произведени бутилки
2456
Цена
36