444
2

Domaine Bessa Valley Enira Reserva 2015

Регион
Западна Тракия
Сорт
мерло 60%, сира 33%, пти вердо 5%, каберне совиньон 2%
Награди

Вярна на стила си и тази резерва на Домейн Беса валей ще ви очарова с френско изящество! Виното повтаря през годините с удивителна постоянност стила си без да отстъпва на йота от качествата на първата, легендарната Enira Reserva 2004. И макар след вече близо 20 години Домейн Беса валей да имат и други вина в “тежката категория” като Grande Cuvee  и голямата Syrah, за най-заклетите им фенове тъкмо резервата изразява истиснкото лице на винарната – комплексно, но и фино, изключитeлно хармонично и … вкусно. Вино за учебник!

Enira Reserva 2015 е купаж от четири сорта – мерло 60%, сира 33%, каберне совиньон 2% и пети вердо 5%, следвайки класическата френска технология за производство на качествени вина. Гроздето се селектира внимателно още на лозето и след това повторно в избата, като идеята е само най-добрият плод да бъде приет. Селекцията е на Марк Дворкин и Стефан фон Найперг, а философията им е да произведат вино с плътно тяло и отлична хармония, което да се реализира, едва когато е напълно завършено, но и да може да отлежава поне още няколко години. Енолозите, отговорни за това вино, са Светослав Джуров и Марк Дворкин.

Гроздето е от прочутите лозя на Беса Валей в землището на с. Огняново, Пазарджик, местност Зад баира, които вече са 19-годишни. Почвата там е глинесто-песъчлива и глинесто-камениста, примесена с варовик. Варовитата скала e на  половин метър под почвения слой. Беритбата е проведена както следва: мерло 3-15 октомври 2015; сира 2-16 октомври 2015; каберне совиньон 4 ноември 2015; пти вердо 28 октомври 2015.

Ето и технологичните стъпки при производството: студена мацерация на цели зърна за 5 до 8 дни при температура 10-12 °C за желания цвят и екстракция на плода; следва ферментация със селектирани дрожди при контролирана температура 24-26 °C за 8-10 дни. По време на ферментацията редовно се облива шапката с цел да се извлече нежно повече екстракция от твърдите части и да се постигне желания баланс във виното. Следва процес на постферментативна мацерация при температура 28-30 °C за 10-15 дни в циментови резервоари с температурна регулация. Малолактичната ферментация продължава в съдове от неръждаема стомана и дъбови бъчви. Отлежава 18 месеца в 50% нови и 50% второ напълване френски дъбови бъчви.

Алкохол
14%
Произведени бутилки
53 600
Цена
32