444

Domaine Boyar Boutique Muscat 2010

Регион
Източна Тракия
Сорт
мускат
Награди

Изключително сладостното и богато на аромати ликьорно вино, създадено от енологичния екип на Домейн Бойар начело с Капка Георгиева, е произведено от 100% мускат отонел. Гроздето е от подбран лозов масив с 10-годишни насаждения в района на Сливен, разположен на хълмист терен върху хумусно-карбонатна почва с дълбок хумусен хоризонт и добра влагозапасеност. Проведен е късен гроздобер, на 28  септември 2010, при частично стафидирало грозде и захари 29-30%.

След смачкването на гроздето важен момент е студената мацерация за максимално извличане на плодовите аромати. Отделеният гроздов сок ферментира при контролирана температура, а ферментацията се прекъсва в точно определен момент чрез добавяне на качествен винен дестилат. За да развие богатия комплекс от вкусови аромати и пленителния цвят с нюанси на старо злато виното съзрява 4 години в дъбови бъчви от 225 л.

Идеята за създаването на това десертно вино е продиктувана предимно от хедонистични подбуди. Класическият и съвършен начин за завършването на една добра вечеря е да се сервира десерт, заедно с подходящото вино. Ликьорното вино на Домейн Бойар неслучайно е произведено от сорта мускат отонел – той е благороден, натрупва много захари, има изключителни аромати и в някои добри години успява да стафидира благородно в лозето. Избрана е реколта 2010 като начало на опита на винарната да зарадва почитателите и на този тип вина.

Вкусът е многопластов, плътен, интензивен, с експлозия на ухания, като съчетава в себе си фините аромати на мускат отонел и благородните акценти на стафида, сушена смокиня, мед и ванилия.

Алкохол
16%
Произведени бутилки
5440 (500 мл)
Цена
16