444

Haralambievi Royal Blanc Chardonnay 2019

Регион
Дунавска равнина
Сорт
шардоне
Награди

Чистото плодово шардоне на Хараламбиеви е дело на колегиално-приятелското трио енолози Николай Кръстев, Петър Георгиев и Радостин Милков, нарекли себе си виностудио. Водени от общата концепция на избата за създаване на елегантни, свежи, чисти бели вина и розе, и тук целта е шардоне в своето елегантно и свежо проявление, неподправено, без участие на дъб.

Гроздето, използвано за Royal Blanc Chardonnay 2019, е отгледано в лозе Над пещерите, засадено през 2012 на хълмистия десен бряг на река Вит в района на село Петърница, обл. Плевен. Разположено е в средната част на склона над каньон, прорязан от меандрите на река Петърнишка бара, в непосредствена близост до красивата местност Пещерите. Почвата е плитка сива горска върху карстова основа с високо съдържание на глина, лозето е на надморска височина около 250 метра. Гроздоберът е проведен на 5 септември 2019 с ръчно селектирано бране в касетки.

Винификацията протича през следните най-общи стъпки: ронкане и мачкане на гроздето, последвано от пресоване и стриктно отделяне на най-качествената мъст; алкохолна ферментация в малки съдове с постоянен контрол на температурата; повдигане на утайките веднъж седмично в продължение на един месец за повече баланс и обем във вкуса; отлежаване в бутилката.

Стремежът е да се извлекат сортовите особености на шардонето, постигнати при отглеждането на сорта в лозе Над пещерите и внимателни практики във винарната.

Алкохол
13,5%
Произведени бутилки
2500
Цена
18