444

Katarzyna Chopin Ballade Cabernet Sauvignon & Syrah 2016

Регион
Сакар
Сорт
каберне совиньон 70%, сира 30%
Награди

Елегантно, заоблено и комплексно вино с дълъг сладостно-пикантен завършек. Виното и музиката изразяват това, което не може да бъде изказано с думи. Катаржина ви предизвиква да откриете тези емоции в серията вина, носеща името на полския виртуозен пианист и композитор от периода на романтизма – Фредерик Шопен. Chopin Ballade (каберне совиньон 70% & сира 30%) ни разкрива света на великия музикант с една хармонична комбинация на вкусове и аромати, въплътили ефирността и красотата на музиката на Шопен.

Катаржина Естейт се намира в най-южната част на България, на 2 км от  с. Мезек и на около 7 км от Свиленград, в подножието на Източните Родопи, в граничната зона между България и Гърция. Местността се нарича Бялата пръст, заради несравнимата си почва. В климатично отношение местността Бялата пръст принадлежи към континентално-средиземноморската климатична област, южнобългарската климатична подобласт със Средиземноморско влияние и Долномаришко–Долнотунджанския климатичен подрайон. Регионът е характерен с мека зима, дъждовна пролет, сухо и горещо лято и топла есен – това предразполага за достигане на оптимална зрялост на гроздето. 

За това червено вино от най-висок клас на Katarzyna е подбрано грозде, което е много различно. Сортът каберне совиньон (насаждения от 2004 г.) се намира в най-ниската точка на известния масив на избата Бялата пръст, а сира (насаждения от 2006 г.) – в най-високата. Интересното е, че почвата и на двете места е една и съща – средно излужена канелено-горска. Преди обработка гроздето се темперира в хладилна камера за около 20 часа. Следва сортирането му на сортировъчни линии, ронкане, отново сортиране и мачкане. За 100 % от партидата aлкохолната ферментация се провежда във френски дъбови бъчви от по 400 л. Технологичният процес включва настойване на гроздовата каша при t 7- 10˚С, от 7 до 10 дни, ферментация при t 27-29˚С от 7 – 9 дни и последваща мацерация с твърдите частици до 6 дни при t 26- 28˚С. За протичане на ябълчено-млечнокисела ферментация виното е прехвърлено във френски дъбови бъчви от по 225 л. 100 % от купажа съзрява за 18 месеца във френски дъбови бъчви, 40% от които нови. Виното съзрява в бутилка за 12÷24 месеца.

Алкохол
14,5%
Произведени бутилки
2000
Цена
40