444

Manastira Ilaya Mavrud Reserve 2017

Регион
Западна Тракия
Сорт
мавруд
Награди

Още с първата реколта на Илая идеята е да се покаже едно ново лице на сорта мавруд, което да събуди интереса към местните сортове. Виното е елегантно и свежо, добре балансирано и напълно изразява особеностите на сорта и тероара. Енолозите, отговорни за този мавруд, са Георги Кузмов, Николай Кръстев и Петър Георгиев.

Лозето е засадено през 2006 г. в местност Манастира, село Лесичово, обл. Пазарджик, върху глинесто-песъкливи делувиални почви с доста средни и дребни по размер камъни. Гроздето е брано ръчно в началото на октомври 2017, като е охладено в камера до 8-10 °С в продължение на едно денонощие. Направено е предферментативно настройване при тази температура в продължение на една седмица. Ферментацията е протекла в съдове от неръждаема стомана с автоматичен контрол на обливанията и при температура 26-28 °С в продължение на десетина дни. След приключване на ферментацията е направена постферментативна мацерация в продължение на две седмици, след което е проведена малолактична ферментация. Виното отлежава в продължение на 10 месеца в американски дъб.

Алкохол
13,5%
Произведени бутилки
5500
Цена
18