444
10

Maryan Reserve Single Vineyard 2016

Регион
Източна Тракия, Нова Загора, с. Асеновец
Сорт
каберне совиньон 55%, каберне фран 40%, мерло 5%
Награди

Каберне совиньон, мерло и каберне фран се развиват отлично в България, казват енологът Стефан Чоранов и собствениците Светла и Илия Иванови от бутиковата семейна винарна Марян. Мекият климат, дългите слънчеви дни и сухата есен допринасят за съзряване на отлично грозде за вино с изявен плодов характер и потенциал. Марян са направили купаж с преобладаващо каберне совиньон и са го оставили да отлежи две години в бъчви – това е облагородило виното, запазило е  плодовият характер и е добавило заобленост на тялото и дълбочина на вкуса.

Гроздето за тази резерва е от 20-годишни лозя в землището на село Асеновец, Новозагорско, на 200 м надморска височина с канелено-горски почви с карбонатни камъни и с отличен дренаж. Гроздоберът се извършва внимателно, на ръка, с подбиране на най-добрите гроздове. Мерлото е брано на 7 септември 2016, каберне фран – на 10 септември 2016, а каберне совиньон – на 20 септември 2016. След смачкване на гроздето и отточване на част от сока за концентрация, следва настройване на студено за 24 – 36 часа. Ферментацията започва при температура 15 °С и при действието на специално селектирани дрожди. Бурната алкохолна ферментация протича в 4-тонни съдове от неръждаема стомана. Тихата и малолактична ферментация протича в дъбови бъчви. Виното отлежава общо 24 месеца в дъбови бъчви. До деветия месец сортовете отлежават поотделно. След този срок се извършва купажирането и виното се връща в бъчвите за отлежаване за още 18 месеца.

Обичаме да правим купажи – сортовете взаимно се допълват и обогатяват, казват от Марян.

Алкохол
14,2%
Произведени бутилки
4886
Цена
33