444
4

Medi Valley Incanto Black 2017

Регион
Долината на Струма
Сорт
мерло, сира, каберне совиньон, каберне фран
Награди

Има вина, които подтикват към известна метафоричност. Точно такова е и Incanto Black 2017 – топ виното на винарна Меди Вали. Ако може да се опише с една дума, тя е темпераментно. Което в конкретния случай ще рече, че е с топъл и сложно развит нос, с плътно тяло, стои обемно и сочно в устата, финалът е мек и оставя дълъг спомен. Става дума за бордо бленд, в който мерло и каберне совиньон са от лозята в близост до винарната край с. Смочево в полите на Рила между Дупница и Благоевград, а сира и каберне фран са от землището на с. Градец, в района на Видин. Със сигурност виното нямаше да е същото, ако зад него не стоеше Стойчо Стоев, един от водещите български енолози.

Уникалният тероар в землището на с. Смочево благоприятства отглеждането както на бели, така и на червени сортове. Климатът е преходноконтинентален – с мека зима и сравнително сухо лято.  Лозята (на възраст 10-13 години) са с югозападно изложение, върху алувиално-ливадни и канелени горски почви, отцедливи, слабо кисели, с подходящо съдържание на глина и желязо. В тях има и дребни карбонатни отломки, които действат като естествен дренаж и допринасят за минералните нотки в белите вина. Състои се от 370 дка лозови масиви с шардоне, траминер, совиньон блан, два клона мерло и два клона каберне совиньон.

Другият лозов масив, край с. Градец в крайния Северозапад, е характерен с умерено–континентален климат и влияние от река Дунав. Лозето се намира на 125 м надм. в. върху терен с подчертана денивелация. Почвата е хумусно-карбонатна, образувана върху основна скала варовик. Примесена е с пясък и глина, а безброй черупки от миди и ракообразни с древен произход я правят уникална. Сортовете са шардоне, вионие, сира, мерло, каберне совиньон, каберне фран, пти вердо и рондо. Възрастта на насажденията също е 10-13 години.

Гроздоберът е проведен от 21 септември до 15 октомври 2017. Винификацията е по отделно за всеки сорт. След 18-25 дни мацерация, ферментацията е протекла при 25-30°С в съдове от инокс. Следва малолактична ферментация и 12 месеца отлежаване в нови френски барици – с батонаж по време на отлежаването. Преди пускане на пазара отлежава най-малко 12 месеца в бутилка в избените помещения.

Едно завършено и хармонично вино с неподражаем характер.

Алкохол
13,5%
Произведени бутилки
4500
Цена
36