Mitra е вино с традиция, вино с еволюция и бъдеще. Комплексно и натурално, то предоставя възможност всеки любител да се докосне до вино с откровен и автентичен характер.
Енолозите Кирил Миладинов и Николай Стоянов са се спрели на купаж от два местни сорта – 67% рубин и 33% широка мелнишка лоза. Рубинът е от 5-годишно лозе в землище с. Кромидово с югозападно изложение, песъчливо-глинеста почва и надм. височина 210-220 м. Широка мелнишка лоза е от старо 40-годишно лозе в местността Труп тарала, отново в землището на Кромидово – със западно изложение, песъчливо-глинеста почва с високо съдържание на физична глина и надм. височина 200-210 м. Рубинът е бран през септември 2018, а късно зреещият мелник – през октомври. Гроздоберът е ръчен, прави се селекция на гроздовите зърна след ронкане. Към частично смачканите гроздови зърна е добавена течна култура изолирани от собствените лозя натурални дрожди. След алкохолната ферментация следва кратка пост мацерация. Ферментиралите вина от двата сорта са купажирани в етап на млечнокисела ферментация.
След приключване на биологичните процеси, температурата на виното е понижена до около 4-5°С. Съхранението е с утайките и периодично разбъркване в резервоар от инокс. След кратко стареене (няколко месеца) в покой, виното е декантирано и отново съхранявано в резервоар до бутилиране.