444

Roxs Winery SM Syrah & Marselan Reserve 2018

Регион
Източна Тракия
Сорт
сира 70%, марселан 30%
Награди

Според своя замисъл еноложката Снежана Мутафчийска е създала вино от два любими нейни сорта: единият – известен и доста познат, а другият – непознат и рядко срещан, но интересен и предизвикателен. Това са сира 70% и марселан 30 %. Случайно или не инициалите на сортове съвпадат с тези на нейното име. Наблюдавайки в течение на 5-6 години това лозе, то показва всяка година все по-добра фенолна зрялост, което е показател, че може да се получи интересен купаж. И така до 2018, когато Снежана и нейният съпруг Атанас Мутафчийски осъществяват своя проект. Интересното в това вино е невероятният шоколадов вкус и аромат, който идва от трансформацията на меките танини на виното и подходящо избраното изпичане на бъчвите. Едно вино с дълъг потенциал за отлежаване в бутилките.

Лозята са в землището на с. Сива река, Свиленград – мястото е характерно с високата екологична чистота на земята и природата, което се дължи на отсъствието на каквито и да било замърсяващи производства. Парцелите сира и марселан са един до друг на източен склон. Сирата е засадена през 2005, а марселанът – през 2009 г. Производител на гроздето е Георги Лозев, човек с много опит в отглеждането на лозя.  

Почвите са канелено-горски, добре аерирани и с добър топлинен режим. Почвите съдържат умерено количество хумус (не повече от 3%) и достатъчно желязо, фосфор и калий с по-високо съдържание на глина. Затова и се получават силно обагрени червени вина. 

Гроздето е брано ръчно в касетки – сирата в средата на септември 2018, а марселанът – в края на септември. Ферментацията е в неръждаеми съдове. Стъпките са: мацерация за 3 дни на ниска температура, ферментация при контролирана t 25-26ᴼС и постферментация 7 дни при t 35ᴼС. Виното отлежава 12 месеца във френски дъбови бъчви второ зареждане, с по-висока порьозност на дървесината и МТ (средно, първа степен) изпичане.

Алкохол
14,5%
Произведени бутилки
2100
Цена
42