Идеята, вложена в това стегнато, хармонично и сатенено гладко вино, е то да покаже максимално потенциала на сорта мавруд за отлежаване, а ефектът от бъчвата да бъде като хубава дреха, която изящно подчертава красотата му. Главният енолог на Румелия, инж. Димитър Докузанов, отдавна е доказал таланта си и особено уменията си да работи с трудния ни и интересен местен сорт мавруд.
Гроздето е от 14-годишни лозя в местността Песо поле в землището на село Смилец, обл. Пазарджик – с тежка, глинеста почва и постоянен вятър. Насажденията от мавруд са клон 1 и клон 2. Прави се задължително зелена резитба, добивът е 800 до 900 кг/дка. Гроздоберът е късен, на 20 октомври 2016, при оптимални показатели на гроздето. Ето и технологичните стъпки при винифицирането: 70 часа студена мацерация, 12 дни контролирана алкохолна ферментация и 20 дни ябълчно-млечна ферментация. Виното е отлежало 18 месеца в нови френски бъчви и американски на второ зареждане. Може да се пие в момента или да отлежи още няколко години във бутилката.