444

Seewines Colorito Viognier & Marsanne & Roussanne 2018

Регион
Долината на Струма
Сорт
вионие 55%, марсан 30%, русан 15%
Награди

Идеята е това вино да изразява характеристиките на тероара, като заедно с това се запазят и отличителните белези на трите сорта: свежестта на марсан, цветистите тонове на вионие и типичният за русан аромат на праскова и лимонена трева. Виното е създадено от енолога Мариана Гълъбова.

Гроздето е от млади 4-годишни  лозя. Климатът в село Хърсово в Долината на Струма е подобен на този в Южна Рона, затова и белите сортове, типични за южния френски регион се чувстват добре в тези екстремни условия. Лозята не се напояват. Практикува се зелена беритба. Междуредията се затревяват, за да се възстанови баланса в почвата и природата. Не се използват каквито и да е хербициди, изкуствени торове или системни фунгициди.

Виното представя тероара на с. Хърсово: песъкливи и пропускливи почви с ниско съдържание на хумус и специфичния за Мелник светлобелезникав цвят. Климатът е топъл с големи денонощни амплитуди благодарение на околните планини и въздушни течения, идващи от Егейско море. Това Средиземноморско влияние обуславя и минималните валежи през август и максимални след беритба (октомври-ноември).

Гроздето е обрано на 12 август 2019, ръчно в касетки. Различните сортове са винифицирани заедно (сепаж). След ферментация, по време на отлежаването им в съдове от неръждаема стомана, се извършва периодично вдигане на утайките (батонаж), което спомага за обогатяването на вкуса. Няма контакт с дъб.

Алкохол
13,5%
Произведени бутилки
4988
Цена
24