444

Svishtov Winery Legio I Cabernet Sauvignon 2018

Регион
Дунавска равнина
Сорт
каберне совиньон
Награди

Каберне совиньонът за това стройно, гъвкаво и елегантно вино е от известния лозов масив на Винпром Свищов Совата, характерен с умерен континентален климат с над 2500 часа слънчево греене и повече от 90 слънчеви дни през цялата година, горещи сухи лета с по-хладни нощи, студени зими и прохладни пролетни студове и замръзвания. Вятърът, идващ от река Дунав, оказва влияние в температурните разлики ден-нощ. Това позволява цялостното развитие на ароматите и вкуса на гроздето. Почвите са богати на глина с варовик и процент жълт пясък. Възрастта на насажденията е 8 години. 

Автори на виното са енолозите на винарната Тихомир Петров и Федерико Ричи. Гроздето е брано от 28 октомври 2018 до 6 ноември 2018 г. – машинно, с гроздокомбайн и е сортирано чрез селективния процес на борда му. Транспортирано е в ширпани с маса 4 тона и грижливо предпазвано през цялото време. Преработката е по класическа технология: контролирана алкохолна ферментация в съдове от неръждаена стомана с обем 35 м³; малолактична ферментация на 30% от купажа във френски дъбови бъчви 225 л. 30% от купажа отлежава 12 месеца във френски дъбови бъчви, останалата част в съдове от неръждаема стомана.

Идеята на това вино, както и на цялата серия Legio I Еxport, е да се създадат продукти, предназначени предимно за външния пазар. Виното е вдъхновено от историята на прочутото Каберне совиньон от Свищов, което в началото на 90-те години е било популярно във Великобритания и Германия. Вплитайки в едно романтиката от миналото с най-съвременните винени технологии, Legio I Еxport Cabernet Sauvignon може да се определи като перфектен баланс между цена и качество.

Алкохол
14%
Произведени бутилки
12 600
Цена
10