444

Yamantiev`s Marble Land Red 2017

Регион
Сакар
Сорт
мерло 26%, каберне совиньон 68%, сира 6%
Награди

Сочно, суперконцентрирано, минерално, тероарно, това вино има сериозна перспектива за дълъг живот. Съставено е от 26% мерло, 68% каберне совиньон и 6% сира и с него Ивана Ямантиева, енолог и собственик на винарната заслужено се гордее. Гроздето идва от известното с с тероара си лозе Мраморна земя, част от собствените масиви на фамилия Ямантиеви, засадено върху вулканични почви с мраморни парчета. Разположено е на 368 метра надморска височина в полите на Източните Родопи. Спецификата на тероара позволява бавно и постепенно зреене на гроздето, перфектен баланс и концентрация на натурални танини, захари и аромати.

Гроздето е брано ръчно в касети от 10 кг -15 кг в първата седмица на октомври с внимателно сортиране. Следва второ ръчно сортиране на маси и отвеждане към ферментационните съдове-ротоферментатор. Там се прави студена мацерация за 72 часа при температура 8-10°С. Температура на ферментацията е 22-26°С. Извършва се ръчен пасаж няколко пъти дневно. Общата продължителност на ферментацията е 20 дни. Всеки сорт ферментира отделно и процентът участие се определя чрез дегустации. Съзряването протича в 225 л френски барици в продължение на 12 месеца, 45% от бариците са нови. Преди реализация отлежава минимум 6 месеца в бутилка. 

Семейство Ямантиеви с право считат това вино за своя награда и гордост.

Алкохол
14,5%
Произведени бутилки
9000
Цена
28