444
3

Zagreus Vinica Mavrud 2017

Регион
Западна Тракия
Сорт
мавруд
Награди

Идеята на Vinica е да представи сорта мавруд с ново и атрактивно излъчване, да се възроди легендарния облик на този сорт, да има модерен дух и да бъде разпознаваемо като Мавруд от България на съвременния световен пазар. 

Малко неизвестни неща мога да се добавят за великолепната Vinica, която с реколта 2013 стана #1 в класацията DiVino TOP 50 за 2017 г. Всъщност важно е да се подчертае – това е най-разпознаваемото българско вино като стил, като концепция и като ароматно-вкусов профил. Великолепна изработка, почти изцяло продукт на ръчен труд, прекрасните му вкусови качества, концентрация и киселини се дължат на комплекс от фактори, но най-вече на две неща: методът апасименто (засушаване на зърната, характерно за вината амароне) и биологичното земеделие, към което преминаха винарите от Загрей.

Енолозите, които създават Виница, са Татяна Стефанова и Димитър Иванов.

Маврудът е от биологично отглеждани 16-годишни насаждения в местност Старите лозя от землището на с. Виница, обл. Пловдив. Почвите са излужени канелени горски, песъчливо-глинести, на места слабо каменисти, почти неутрални. Гроздето е брано от 4 до 10 септември 2017, в касетки по 3 кг, след което е сушено 50 дни в касетките. Алкохолната ферментация е 20-25 дни в ротоферментатори, при температура 22-25°С, а ябълчено-млечнокиселата ферментация – в бъчви 225 л от български дъб. Виното отлежава 18 месеца в нови бъчви 225 л от български дъб.

Алкохол
14,5%
Произведени бутилки
20 000
Цена
32