444

Angel`s Estate Deneb Sauvignon Blanc 2020

Регион
Източна Тракия
Сорт
совиньон блан 100 %
Награди

Елегантно и изразително бяло вино – едновременно заоблено, свежо и фино. Този совиньон блан се явява като бялото чисто сортово продължение на класната серия Deneb от четири червени сортови вина и представлява най-интересният и интригуващ совиньон блан от всяка реколта – онзи, в който лозето проявява най-добре характера си. Подобно на една от най-ярките звезди в нашата галактика, така и най-добрите вина от сортовете в серията гордо носят името Deneb.

Виното е създадено от енолозите Владислав Георгиев и Мария Монева. Лозята са в новозагорското село Баня, а совиньон бланът е от масива Кайлъ Борун в местността Айкъна, засаден през 2015. Климатът е умереноконтинентален, с продължителност на слънчевото греене над 3000 часа през годината и с над 110 ясни дни, горещо сухо лято с топли нощи и мека топла зима, без пролетни измръзвания и слани. Почвите са песъкливи и песъкливо-глинести, глинесто-варовикови и червени.

Технологични стъпки: гроздобер в периода 7-10 септември 2020; ръчно бране и сортиране, както и подбор на гроздовите зърна; директно инертно пресоване на цели зърна до 1,2 Bar; студено ензимно избистряне и залагане за ферментация с чиста култура винени дрожди при температура 12-15°С. Купажиране на партидите, избистряне, стабилизиране, крос-флоу филтрация и бутилиране.

Виното отлежава 4 месеца върху фините утайки в съдове от неръждаема стомана.

Алкохол
13%
Произведени бутилки
4560
Цена
25