444

Bononia Estate Gamza 2019

Регион
Северозападна България
Сорт
гъмза 100%
Награди

Хармоничната, чиста и атрактивна гъмза е един модерен и елегантен прочит на деликатния местен сорт от Северозапада. Виното е създадено от енолозите Стефан Пирев и Красимир Живков. Гъмзата е от собствени 9-годишни лозя на винарското имение в землището на крайдунавското видинско село Кошава. 30% от гроздето е от стари, над 40-годишни лозя. Районът е хълмист с характерен микроклимат, повлиян от река Дунав. Почвата е предимно карбонатен чернозем с льосови включвания и добър дренаж – лека и добре структурирана, с добра аерация. 

Гроздоберът е в периода 25-30 октомври. Ципата на сорта гъмза е много нежна и тънка, гроздето зрее много трудно и получаването на добра суровина за вино с потенциал е предизвикателство. 

Ферментацията протича в съдове от неръждаема стомана при температура 25-30°С. Провежда се студена мацерация, ферментация и постферментация – общо за 25 дни. Пижажът е ръчен и за цялата ферментация се правят 3 делестажа. Виното отлежава 4 месеца във френски барици – 50% нови.

Ето какво споделят още енолозите на Бонония Естейт:

От много години Видинският регион е меката на сорта гъмза. Ние продължаваме тази традиция с целенасочено разширяване на лозята от този сорт, вземайки калеми от стари доказани лозя с различни ампелографски особености. Конкретно в това вино сме си поставили за цел да се експонира приемствеността и симбиозата между старите и по-новите лозови насаждения.

Алкохол
12.5%
Произведени бутилки
3500
Цена
19