444

Borovitza Canyon Park MRV 2019

Регион
Северозападна България
Сорт
марсан, русан, вионие
Награди

Сложно, строго и фокусирано, хармонично и с вълшебен соленовато-минерален характер, това вино на Адриана Сребринова отново хвърля ръкавица не само в бялото ни винарство въобще, но и в сетивния светоглед на ценителите. Стопанката на Боровица  владее предизвикателствата. 

Виното ярко изразява безкрайно интересния местен тероар. Лозето на Боровица Стражите е от най-специфичните в страната ни, внимателно и интелигентно гледано – намира се над едноименното село, сред Белоградчишките скали и е засадено  върху червена песъчливо-камениста почва с много древен произход. Надморската височина е от 250 до 450 м. Трите бели сорта се берат в края на август и ферментират заедно. Виното MRV задължително минава през нови дъбови бъчви и почива в стари (общо около 18 месеца), докато се избере точния момент да бъде бутилирано. 

Съкращението MRV идва от работното име на виното взето от трите сорта грозде – френските русан, марсан и вионие, така популярни в долината на Рона. Обичайно е да се съчетават марсан и русан, но по препоръка на френски консултант, поканен в Боровица, е добавено и вионие, а резултатът е забележителен.

Алкохол
13%
Произведени бутилки
2000
Цена
28