444

Damyanov VNYRD Reserve 2016

Регион
Долината на Струма
Сорт
мерло 60%, каберне совиньон 35%, мелник 5%
Награди

Живо, плътно и красиво вино, изненадващо запазено за реколтата си.

Гроздето е изцяло от собственото лозе Калъчовец в землището на село Илинденци, което е на възраст 45-50 г. Почвите са глинести, варовикови и песъкливи, изложението е южно, лозите се отглеждат без изкуствено напояване. Климатът е преходно-средиземноморски, със сухи лета, меки зими и най-продължителното годишно слънцегреене в България. След гроздобер в средата на септември е проведена класическа ферментация при температура 27-29°C като всички сортове ферментират заедно. Отлежава 12 месеца във френски и български дъбови барици (50:50 нов-стар дъб), а след това съзрява още 24 месеца в бутилка. Нефилтрирано. 

Виното показва потенциала на тероара в Долината на Струма за създаване на класически Бордо бленд с участието на малко количество местен български сорт, придаващ му идентичност. Пропорциите на бленда са същите като тези в лозето, т.е. виното отразява в пълна степен спецификите на самото лозе. 

Името на серията VNYRD е съставено с първите букви от имената на семейство Дамянови, собственици на винарната: Vladimir, Nikolina, Yane, Rozalina, Damyanov. Асоциират го и с Vineyard и приемат това съвпадение като знак, че семейство им е предопределено да отглежда лозя и да създава изключителни вина.

Алкохол
15%
Произведени бутилки
2010
Цена
25