444
2

Domaine Bessa Valley Grande Cuvée 2017

Регион
Западна Тракия
Сорт
мерло 25%, сира 21%, пти вердо 25%, каберне совиньон 29%
Награди

Великолепна мощ и концентрация, впечатляващи хармония и баланс – един аристократ сред вината. И вино със забележителен потенциал! Създадено е от майсторите-енолози на Беса Валей Марк Дворкин, Светлозар Джуров, Ивайло Иванов и Божина Ангелова. 

Лозето на Беса Валей се намира се в землището на пазарджишкото село Огняново и е с обща площ 140 ха. Лозята са засадени в периода 2001-2006. Долината е разположена между хълмовете в полите на Родопите и река Марица, като е отворена от изток и запад. Има постоянни свежи въздушни потоци, които спомагат за оптимална вегетация и проветряване на гроздето. Почвите са глинесто-песъчливи и глинесто-каменисти, примесени с варовик.

Гроздоберът започва в началото на септември и завършва в края на октомври-началото на ноември за различните сортове. Гроздето се сортира на вибриращи маси, след което се ронка без да се мачка. Така селектираните зърна по гравитачен път попадат в стоманобетонни резервоари от 10 м3. Следва период на студена мацерация за около 5-7 дни при 12ºC, основна ферментация 10-12 дни при 24-26ºC и настойване при 28-30ºC за 10 и повече дни.

Всеки сорт ферментира отделно. Отлежават 18 месеца в нови френски барици със средно изпичане. Всеки сорт съзрява самостоятелно и се купажират най-добрите бъчви от всеки вид.

Впечатляващо е изпълнена идеята да се произведе класно вино, разкриващо потенциала на тероара.

Алкохол
14.5%
Произведени бутилки
8530
Цена
60