444
10

Domaine Boyar Supreme Cuvee 2017

Регион
Източна Тракия
Сорт
мерло 40%, каберне совиньон 40%, каберне бран 15%, пти вердо 5%
Награди

Замислено и създадено от старши енолозите на Домейн Бойар, известните професионалисти семейство Капка и Росен Георгиеви, това класно вино е един богат, добре структуриран и запомнящ се класически Бордо бленд. Енолозите на винарната работят с внимателно подбрани, контролирани и селектирани лозя – в случая мерло и каберне совиньон са от района на Харманли, а каберне фран и пти вердо, от Любимец. 

В харманлийското лозе почвите са канелени горски, като в горната си част имат високо съдържание на карбонати. Хумусният хоризонт е с дълбочина 75-80 см. Лозето има изключително добър въздушен дренаж, който подпомага получаването на здраво грозде. А лозето в района на Любимец е в гориста местност с добър наклон, с бедни на хумус почви, добре запасени с калий; подпочвата е глинеста. Има отличен въздушен дренаж, но слаби запаси от влага. Лозите са 416 в декар, което обуславя кьса чепова резитба и по-нисък добив от растение.

Гроздоберът е в периода от 11 септември до 4 октомври 2017 на различни дати за отделните сортове. Винифицира се в малки дъбови ферментатори с обем 500 л и иноксови ферментатори с обем 1000 л. Всички важни за качеството на виното операции като селекция на гроздето, потапяне на шапката по време на алкохолната ферментация, пресоване в кошова преса се извършват ръчно. По време на алкохолната ферментация се контролира температурата и се осъществява мек режим на контакт на гроздовите ципи с ферментиращия гроздов сок. След приключване на алкохолната ферментация виното се прехвърля в дъбови бъчви, където протича малолактична ферментация. Виното отлежава 7-8 месеца в 225 литрови френски дъбови бъчви. В бленда  участват само най-добрите бъчви.

Алкохол
14.5%
Произведени бутилки
3198
Цена
39