444
5

Dragomir Reserve Cabernet Franc & Merlot & Cabernet Sauvignon 2016

Регион
Западна Тракия
Сорт
каберне фран 70%, мерло 20%, каберне совиньон 10%
Награди

Богато, зряло и съблазнително вино, с концентрирана мощ, съчетана с пикантност и строгост – вино със солиден потенциал за стареене. Негови майстори са семейството енолози и съсобственици на винарната Константин Стоев и Наталия Гаджева, както и екипа от млади професионалисти, с които работят.  

Лозето е засадено през 2007 г. в землището на село Свирково, Югозападен Сакар, върху безкарбонатна, лесивирана, канелено-горска почва, силно ерозирала. Образувана е под широколистни гори. Почвообразуващата скала е гнайс. Съдържанието на органично вещество (хумус) е много ниско в повърхностния хоризонт, надолу пада още. По механичен състав е леко до средно глинеста. 

Гроздоберът за различните сортове е на 20 септември за мерло, 25 септември за каберне фран и 5 октомври за каберне совиньон.

След приемане в избата гроздето престоява 18 часа в хладилна камера при температура 6°С.
Гроздовата каша постъпва за ферментация в резервоари от неръждаема стомана. Първоначално е направена студена мацерация за 8 дни при Т 8-11°С. Следва алкохолна  ферментация 10-12 дни при Т 28-31°С и постферментативно настойване с твърдите части 12-14 дни. Малолактичната ферментация е протекла за около 20 дни в нови френски дъбови бъчви от 225 л. 

Вината съзряват по сортове 16 месеца в нови френски барици от различни производители и с различна степен на изпичане. Следва окончателен купаж и отново връщане в бъчвите за още 6 месеца. Бутилирано е на 18 ноември 2018.

Ето какво споделят енолозите за своята забележителна резерва:

Намерихме перфектния терен за едно лозово насаждение и работейки с него още от първото му плододаване, открихме големия потенциал на вината от него. Специално каберне фран дава много различни и интересни проявления в този тероар и в комбинация с мерло и каберне совиньон постигнахме точния баланс на финалния купаж.

Алкохол
14.5%
Произведени бутилки
1000
Цена
65