444
6

Dragomir Reserve Rubin 2017

Регион
Западна Тракия
Сорт
рубин 100%
Награди

Вино с подчертан финес, дълбочина и свежест. То е плод на майсторството на главния енолог и съсобственик на Драгомир, Константин Стоев, който работи с екип от млади колеги.

Рубинът е от 12-годишно лозе в землището на село Белащица. Гроздето е набрано на на 9 септември 2017. След приемане в избата гроздето престоява 18 часа в хладилна камера при температура 6°С. След сортиране и ронкане гроздовата каша постъпва за ферментация в резервоари от неръждаема стомана. Винификацията включва студена мацерация за 8 дни при Т 8-11°С, алкохолна ферментация – 10-12 дни (при Т 28-31°С) и постферментативно настойване с твърдите части 12-14 дни. Малолактичната ферментация е протекла за около 20 дни в нови френски дъбови бъчви от 225 л.

Виното е съзрявало 24 месеца в нови френски дъбови бъчви от 225 л – от различни производители и с различна степен на изпичане. Бутилирано е на 12 март 2020 – в първия ден на пандемията, както споделя Наталия Гаджева – съсобственик на избата. Ето още детайли от нея за великолепната им резерва:

Още в първата реколта през 2009 г. заложихме много на това вино, което с качеството си да покаже характера и възможностите за отлежаване на любимия ни сорт рубин. Много внимателно работим при селекцията на гроздето, което ще ферментира за това вино, както и при избора на бъчви за отлежаването му. Бутилковото отлежаване за тази категория вина за нас е от съществено значение за развиване на всички характеристики на сорта. Потенциалът на рубина е огромен и чрез него виното стана символ на Драгомир.

Алкохол
14.5%
Произведени бутилки
4000
Цена
65