444

Dvor #1 Dilettante 2020

Регион
Западна Тракия
Сорт
каберне совиньон и каберне фран – общо 70%, мерло 20%, марселан 10%
Награди

Живо и плътно вино, пикантно, свежо и с прекрасен плодов характер.

Енолог на избата е Благовеста Йовчева като в същото време виното е проект и изпълнение на собственика Кирил Николов, именно поради което е именувано Dilettante – латинско понятие за любител, страстно отдаден на заниманието си. 

Каберне фран и каберне совиньон са от лозята на Санта Мария в свиленградското село Момково, засадени през 2007 г. по южните склонове на Сакар върху високо варовита бяла почва. Уникалните почвено-климатични условия в комбинация с техниките за отглеждане и контролирания добив, обезпечават силно изразен тероарен характер на вината. Мерлото е от лозята на Вила Юстина в Родопската яка, като масивът е с хумусно-карбонатна почва. 

Каберне совиньон, каберне фран и марселан са брани в края на месец септември 2020 г., а мерлото – в средата на същия месец. Двете кабернета са обработени съвместно като гроздовата каша, оставена 72 часа за студена мацерация при t 10 °C. Стартирането и провеждането на ферментацията е със селектирани дрожди, подбрани с цел да се произведе екстрактно вино, но със запазване на свеж, плодов и типичен за сортовете аромат и вкус, както и за извеждане на конкретните тероарните особености. Стремежът е бъдещето вино от една страна да има потенциал за отлежаване, а от друга и отлични вкусови качества на по-ранен етап. Именно с оглед на тази цел температурата на ферментация е ограничена до 28°С. 

Мерлото и марселанът са ферментирали поотделно, но при същата технологична тактика. Направени са съответните откалявания и е проведена малолактична ферментация за 5 седмици. Непосредствено след това към сепажа от двете кабернета са добавени 20% мерло. Така купажираното вино е отлежало 11 месеца във френски барици на две предишни зареждания. Марселанът е заложен за зреене в стоманена цистерна с алтернативна дървесина под формата на дъбови летви.

Собственикът на избата Кирил Николов споделя още:  

Целта, която в този случай, а и обичайно, преследваме в избата, е да се получи вкусно вино, запазило свежестта и автентичния си и тероарен облик, макар и след бъчвено отлежаване. Именно с оглед на това виното е извадено от бъчвите след 11 месеца и купажирано. При органолептичната оценка непосредствено преди бутилирането на виното бе преценено, че 10% марселан към него окончателно го изграждат без това да влияе на аромата и вкуса.

Алкохол
14%
Произведени бутилки
2050
Цена
25