444

Edoardo Miroglio Brut Metodo Classico 2014

Регион
Източна Тракия
Сорт
пино ноар 70%, шардоне 30%
Награди

Благородно пенливо вино – заоблено, с мека свежест, с богатство от съблазнителни аромати и приятна минералност. Прекрасна пенлива класика.

Изкуството да произвеждаш и утвърдиш на пазара качествени пенливи вина по класическия метод е висш пилотаж. Екипът на Едоардо Миролио определено владее това изкуство. Енолозите, създали и направлявали дългия технологичен процес, свързан с производството на виното, са Десислава Байчева и Донато Ланати.. 

Идеята за производство на пенливи вина по класическия метод е залегнала още в първоначалния проект при изграждането и стартирането на винарска изба Едоардо Миролио. С тази перспектива са засадени и лозята в землището на новозагорското село Еленово в местността Аутя, където предварителните проучвания, а и резултатите впоследствие са доказали, че тероарът и климатът са подходящи за сортовете от района на Шампан. Почвите са добре аерирани глинесто-песъчливи, върху метаморфни скали. Лозята с шардоне са 19-годишни, а с пино ноар – 20-годишни. Гроздето за пенливия брут е набрано през август. 

Първичната ферментация е протекла в иноксови съдове за 3 седмици при 12-16 градуса С за 30-45 дни, а вторичната в бутилка. Виното отлежава минимум 36 месеца в бутилка върху утайката.

Алкохол
12.5%
Произведени бутилки
12 500
Цена
29