444

Four Friends Black Shadow Single Vineyard 2018

Регион
Източна Тракия
Сорт
мерло 51%, каберне совиньон 25%, каберне бран 18%, пти вердо 6%
Награди

Идеята на енолога Петър Илиев е това вино да бъде събирателен образ от различните сортове, клонове грозде и виждането му как трябва да изглежда едно от топ вината на избата. Избират се конкретни парцели, винифицират се в малки резервоари с идеята да се направят различни базови вина от всеки сорт, всяко от което да носи спецификата на сорта, почвата, клона, подложката и агротехническите мероприятия. Използват се бъчви от подбрани производители и конкретни гори. Наличието на много и различни базови вина позволява да се създаде вино, максимално отговарящо на характеристиките на тероара и вижданията на винаря. Биологичното отглеждане на лозята и правилната и целенасочена работа в избата са основополагащи за направата на това емблематично за избата вино.  

Гроздето е от собствените 17 годишни лозя на избата в село Горно Ботево, Стара Загора, които се отглеждат биологично от 2015 г. Почвите са канелено горски излужени, а климатът е характерен с мека зима, влажна пролет и сухо лято. Почвите са отлично запасени с вода и хранителни вещества и в съчетание с обилното слънцегреене гарантират добър метаболизъм на лозата и възможност за максимално натрупване на повече цвят и структура в гроздето.

Гроздоберът започва традиционно в средата на септември и завършва в средата на октомври за различните сортове (в поредност мерло, каберне фран, каберне совиньон, пти вердо), но при реколта 2018 се е отложил с 7-9 дни, заради закъснение в старта на вегетацията и поражение по лозите от пролетно измръзване, не толкова топло и слънчево лято, както и по-хладна есен.

След охлаждане на гроздето, ронкане и инспекция, следва частично смачкване или директно запълване на резервоарите с цяло грозде – различно за всеки сорт, клон, подложка, парцел – в зависимост от крайната цел. Прави се студена предферментативна мацерация за няколко дни, следва ферментация изцяло в резервоари от неръждаема стомана за около 10 дни и постферментативна мацерация за 7-12 дни за различните сортове. Малолактичната ферментация се провежда в бъчви. Отлежаването е за период от 14 месеца – 8 месеца сортовете отлежават отделно, следва купажиране и още 6 месеца отлежаване като готов купаж. Бъчвите са от френски дъб 225 л: 45 % нови, 20% второ зареждане и 35 % трето зареждане.

Алкохол
14.5%
Произведени бутилки
2500
Цена
29