444

Korten Grand Vintage 2020

Регион
Източна Тракия
Сорт
каберне совиньон 50%, мерло 25%, каберне фран 15%, малбек 10%
Награди

Виното – плътно, живо и мощно, а заедно с това много елегантно, е още една от забележителните творби на семейството енолози Капка и Росен Георгиеви. 

Гроздето е от селектирани и контролирани лозя от Тракийската низина, като каберне совиньон е от масив в района на Хасково на възраст над 55 години, мерло и каберне фран е от 12-годишни лозя в района на Харманли, а малбекът е от 10-годишно лозе в района на Любимец. Почвите в лозето с каберне совиньон са канелено-горски с високо съдържание на минерални вещества, най-вече калий. В съчетание с добра температурна сума те дават висококачествени плътни вина. В харманлийските лозя почвите са канелено-горски, като в горната си част имат високо съдържание на карбонати. Хумусният хоризонт е дълбок – 75-80 см. Лозето има изключително добър въздушен дренаж, който способства за доброто извеждане на борбата с болестите и неприятелите. Лозето с малбек е с отличен наклон на юг-югоизток, силно каменисти и добре запасени с калий почви. Подпочвата е скалиста и варовикова. Има добър въздушен дренаж и малка температурна амплитуда благодарение на каменистите почви, но слаба влагозапасеност. Лозите са 400 на дка, което обуславя къса чепова резитба и по-нисък добив от растение.

Гроздоберът е проведен в периода от 12 до 24 септември 2020, в зависимост от сорта.

Винификацията протича в малки дъбови ферментатори с обем 500 л и иноксови ферментатори с обем 1000 л. Всички важни за качеството на виното операции като селекция на гроздето, потапяне на шапката по време на алкохолната ферментация, пресоване в кошова преса се извършват ръчно. По време на алкохолната ферментация се контролира температурата и се осъществява мек режим на контакт на гроздовите ципи с ферментиращия гроздов сок. След приключване на алкохолната ферментация виното се прехвърля в дъбови бъчви, където протича малолактична ферментация. Виното отлежава от 6 до 8 месеца в 225 л френски дъбови бъчви. 

За този класически Бордо бленд с участието на малбек се подбират едни от най-добрите бъчви за реколтата. Резултатът е богато, добре структурирано и запомнящо се вино.

Алкохол
14%
Произведени бутилки
5532
Цена
31