444

Maryan Single Vineyard Reserve 2017

Регион
Дунавска равнина
Сорт
каберне совиньон 67%, каберне фран 25%, мерло 8%
Награди

Енолозите, вложили знания и умения в този съблазнителен и комплексен бленд с дълъг потенциал за стареене, са Стефан Чоранов и Петър Иванов. Гроздето е от единичен 20-годишен лозов масив в землището на село Асеновец, Новозагорско, засаден върху канелено-горски почви, примесени с карбонатни камъни. Гроздоберът се извършва изцяло на ръка, като внимателно се подбира само най-доброто грозде, което се транспортира в малки касетки по 10 кг. Беритбата е в периода 8-14 септември в поредност мерло, каберне фран, каберне совиньон. 

Извършва се концентрация на трите сорта чрез отточване на около 20-25% от сока. След период на студено настойване се добавят специално селектирани дрожди за алкохолна ферментация – бурната протича в стоманени съдове от 4 тона, при контрол на температурата до 26°С и с редовно разбиване и обливане на шапката. Тихата и малолактична ферментация протичат в дъбови бъчви от 225 литра при редовен батонаж. 

Виното ферментира и отлежава общо 2 години в дъбови бъчви. До деветия месец сортовете отлежават поотделно. След внимателна дегустация се определя купажът и виното се връща в бъчвите за допълнително отлежаване до 24 месеца. След още 12 месеца в бутилка то показва своя характер. 

В Марян обичат и владеят внимателната работа с дъб и дървесината е обогатила и облагородила виното. А ниската температура на ферментация е позволила то да запази плодовия си характер.

Алкохол
14%
Произведени бутилки
2300
Цена
38