444

Medi Valley Black by Incanto 2018

Регион
Долината на Струма
Сорт
мерло, сира, каберне совиньон, каберне фран
Награди

Едно хармонично и впечатляващо вино за ценители, при това с голям потенциал! То е създадено от енолозите Стойчо Стоев и Ивона Георгиева, които са работили с каберне совиньон и мерло от собствените лозя на винарната край с. Смочево, сира от крайния български Югозапад и каберне фран от Дунавската равнина. 

Гроздоберът е проведен в периода от 21 септември до 15 октомври. Гроздето е брано селективно, а във винарната е преработено чрез двойна сортировъчна маса. На първата маса са селектирани целите гроздове. След ронкане с машина на втората маса са отстранени преминалите през ронкачката частици от чепки, повредените и зелени зърна. Всеки сорт е винифициран поотделно. Проведена е мацерация за 18-25 дни и ферментацията при температура 25-30°С в съдове от инокс. Следват малолактична ферментация и 12 месеца отлежаване в нови френски бъчви тип барик, с батонаж по време на отлежаването. Виното отлежава и 12 месеца в бутилка.

Чрез отлежаването се постигна завършеност и хармония. Но виното във всяка бъчва има собствен живот и се развива по различен начин. Затова в края на отлежаването от всички бъчви, носещи неповторимия тероар на долината на река Струма от най-северната до най-южната му точка са избрани онези вина, които в най-голяма степен изразяват разбиранията на създателите му за нежност и хармония.

Алкохол
14%
Произведени бутилки
4000
Цена
30