444

Midalidare Grande Cuvee Merlot & Malbec & Cabernet Sauvignon Mogilovo Single Vineyard 2017

Регион
Източна Тракия
Сорт
мерло от Каралиец 70%, каберне совиньон от Каралиец 20%, малбек от Дабовец 10%
Награди

Великолепно, могъщо, а същевременно фино и благородно кюве, с голям потенциал за стареене. Негов създател е енологът Николай Катеров. 

Гроздето е от масивите Каралиец и Дабовец, село Могилово, община Чирпан, със средна възраст на лозята 11 години към 2017. Почвите са алувиални, средно до ниско песъчливи, с високо съдържание на глина на Каралиец и глинести с високо съдържание на железни оксиди на Дабовец. Уникалният микроклимат в района на Могилово се характеризира с големи температурни амплитуди, мека зима, топло лято и оптимално съотношение между слънцегреене и валежи. Беритбата се провежда в края на септември (мерло), през втората половина на октомври (каберне совиньон) и в края на октомври (малбек).

Сортовете се винифицират поотделно. Селектираното грозде постъпва във френски дъбови бъчви от 400 л. Извършва се настойване при контролирана температура. Алкохолната ферментация при контролирана температура продължава 10-20 дни. След приключването ѝ виното се охлажда и престоява върху утайката за постферментативно настойване. Съзрява най-малко 12 месеца в френски дъбови бъчви от 225 л и най-малко 3 месеца в бутилка.

Създадено през 2009 г. като първия троен червен купаж на винарната, Grande Cuvee е с различен бленд за всяка реколта, но неизменно съчетава в себе си три от най-уважаваните сорта от Бордо: мерло, каберне совиньон и малбек.

Алкохол
14.5%
Произведени бутилки
2150
Цена
40