444
1

Midalidare Sparkling Gold Brut NV

Регион
Източна Тракия
Сорт
шардоне 100%
Награди

Пенливото творение на енолога Николай Катеров е великолепно вино с потенциал и изтънченост, елегантно и свежо, с фина минералност.

Шардонето е от лозовите масиви на винарната Присовете и Дабовец край чирпанското село Могилово, средната възраст на лозята е 7 години. Засадени са на северни склонове – местата са специално подбрани с оглед ограничаване количеството слънчева светлина. Насажденията са на средна надморска височина 360-390 метра при 10% наклон. Почвите са с високо съдържание на варовик. Температурните амплитуди са големи, но надморската височина предотвратява измръзването на лозите от пролетни слани. Уникалният микроклимат в района на Могилово се характеризира с мека зима, топло лято и оптимално съотношение между слънцегреене и валежи. Беритбата се провежда в началото на август. 

Гроздовете се пресоват цели по стъпална програма и се разделят на фракции. Следва избистряне на мъстта, декантиране и ферментация при контролирана температура. Виното отлежава върху фините утайки в продължение на няколко месеца, след което се блендира и подлага на студена стабилизация. Следва стерилна филтрация и засяване с активни винени дрожди за вторична ферментация: няколко часа след засяването с дрожди виното се бутилира и се затваря с кроненкоркови тапи. Ферментацията продължава около 40 дни. След нея виното отлежава върху дрождената утайка най-малко 48 месеца, след което се подлага на ремюаж. Следва дегоржаж при контролирана температура. Добавя се експедиционен ликьор и се поставя коркова тапа и кошница. Следва внимателно разклащане на бутилките, за да се хомогенизира виното, както и финална проверка на бистротата му. Процесът приключва с минимум 3-месечно отлежаване в бутилка.

Алкохол
12.5%
Произведени бутилки
430
Цена
55