444

Orbelia Via Aristotelis Cabernet Sauvignon 2019

Регион
Долината на Струма
Сорт
каберне совиньон 100%
Награди

Бомбастично, сочно и съблазнително каберне с добър потенциал за стареене. Блестящо осъществена идея да се покаже потенциала на сорта каберне совиньон в Долината на Струма. Виното е създадено от две талантливи дами-еноложки – Десислава Хитова и Надя Илиева.  

Лозята край петричкото село Митиново са на 11 години, засадени на песъкливо-глинести почви с 20% камениста структура. Беритбата е проведена на 20 септември 2019. 

Производственият процес включва: директна ферментация при постоянно контролирана температура за 14 дни; следва постферметативна мацерация за две седмици при постоянен контрол на условията (температура, безкислородна среда, органолептична оценка). Пресоването е бавно, в кошова преса – за максимално микроокисление на фенолните съединения от твърдите частици. Контролирана малолактична ферментация на самотока в неръждаем съд, а след края ѝ виното е вкарано в бъчви. Отлежава 12 месеца в дъбови бъчви, като 30% са нови френски от 300 л, а другите са 300 и 225 л – второ и трето зареждане, от френски дъб. Бутилирано е на 15 юни 2021 само с груба филтрация без допълнителни обработки.

Търпеливи сме и изчакваме гроздето да достигне технологичната си и фенолна зрялост, споделят двете дами, създали виното. Стараем се да минимализираме използването на енологични материали, а тези които влагаме са биологично сертифицирани. Целта ни е да правим честни, модерни и хармонични вина, като се стараем да покажем сортовата изява на виното.

Алкохол
14.5%
Произведени бутилки
2331
Цена
20