Виното е в специфичен стил, натурално, фино и с доста високи киселини – многопластово и балансирано. Хармонията между финес и вътрешна мощ е вълнуваща. Вино, което изисква осмисляне и оставя траен спомен.
Авторите му Еди Куриян и енологът Петър Георгиев са го създали с идеята (и каузата) да покажат натуралната стилистика на иконичния български сорт мавруд.
Гроздето – мавруд клон 1 и клон 2 – е от над 40-годишни лозя, разположени в землището на село Нови Извор, общ. Асеновград, върху чернозем и канелени горски почви. Беритбата е проведена на 16 октомври.
Винифицирано е чрез 25 дни задържане с твърдите части: студена мацерация, ферментация и постферментативна мацерация. Алкохолната ферментация стартира спонтанно и след образуване на 4% алкохол се добавят селектирани дрожди. Всички процеси протичат в отворен тип неръждаеми съдове. Отлежава 12 месеца в 350/300/225-литрови бъчви от френски дъб с фина структура, 20% от тях – нов дъб.