444

Salla Estate Chardonnay No oak 2020

Регион
Черноморие
Сорт
шардоне 100%
Награди

Стройно, фино, фокусирано и елегантно шардоне – дълго и хармонично. То е още една от майсторските творби на главния енолог на избата Анелия Христакиева.

Шардонето е от прекрасните собствени лозя на Салла в землището на провадийското село Блъсково, под Мухалийското кале. Лозето е засадено през 2007/8 г., а шардонето заема 6,6 ха. Почвите са сиви горски, в частност – песъкливо-глинести отложения, много бедни на хумус. Изложението е юг-югозапад, а теренът е с наклон 7-10 %. Гроздоберът е проведен на 20 септември 2020. 

Ферментацията е протекла в иноксов съд, в продължение на около 20 дни, при контролирана температура 15-17ºС. Виното отлежава върху фините утайки в продължение на три месеца.

Сортът шардоне дава широко поле за изява на възможностите на винарите. Създавайки Chardonnay No oak искахме да покажем, че шардонето може да бъде прекрасно и да има собствен облик и без отлежаване в дъбова бъчва. Виното остава свежо, ефирно със много добре запазени плодови и сортови аромати и с отличен баланс и хармония във вкуса, споделя Анелия Христакиева. 

Алкохол
13.3%
Произведени бутилки
2200
Цена
20