Обемно, плътно и богато, но и много свежо, сочно и хармонично, това мерло е създадено от Даниела Стаматова – главен енолог на Тохун с идеята, както тя споделя, за вино, докоснато от морето, родено от слънцето и вятъра.
Лозята на избата в местността Пчелина в землището на Поморие са засадени през 2000 г., почвите са чернозем смолник и излужен чернозем. Умереноконтиненталният климат с характерни течения от и към морето, съчетани с високата атмосферна влажност, слънчевото греене и освежаващите морски бризове допринасят Поморие да бъде един от най-интересните винени тероари в България.
Мерлото е набрано на 26 септември 2017. Ферментира около 1 месец с твърдите части – студена мацерация, алкохолна ферментация, една седмица задържане при температура 30°С; малолактична ферментация.
Отлежава 9-12 месеца в барици – американски дъб (чилийски бъчви) и френски дъб, в съотношение 60/40. Виното е бутилирано през март 2020.