444

Tsarev Brod Ice Riesling 2019

Регион
Дунавска равнина
Сорт
ризлинг 100%
Награди

Автор на това забележително ледено десертно вино с великолепен баланс и симфония от аромати е главният енолог на Царев брод Николай Кръстев.

Ризлингът е от 20-годишните лозя на винарната в землището на село Царев брод, местност Мезърлъка, характерни с льосовите си почви.

Гроздето се прибира в първата минусова температура, задържала се повече от 48 часа. В Шумен това се случва през декември. Налага се гроздето да се дозамрази в хладилна камера за още 7-8 дни, като идеята на технологията е да замръзне само водата в гроздето, а с много бавно пресоване (от 100 кг грозде за 24 часа се изцежда 10 литра сок) отделят незамръзналата захар в гроздовия сок. Така, ако едно нормално бяло вино започва ферментация при 20% захарност, то леденият ризлингът започва при 50% захар в концентрирания гроздов сок. Само половината успява да изферментира и виното остава натурално сладко. Ферментацията протича в иноксови съдове от 1000 л, при ниска температура, в продължение на четири месеца. Отлежава 12 месеца в стари 225 литрови бъчви.

Алкохол
9%
Произведени бутилки
800
Цена
16 лв. за 0,200 л