444
10

Uva Nestum Cabernet Sauvignon & Merlot 2019

Регион
Долината на Струма
Сорт
каберне совиньон 80%, мерло 20%
Награди

Хармонично и сочно, с комплексни аромати и зрели гладки танинии – вино за неподправено удоволствие. Този класически купаж, който отразява достойнствата и качествата на местния тероар, е създаден е от енолозите на Ува Нестум Магдалена Биларева, Димка Медарева и Росица Георгиева.

Гроздето е от собствени лозя на избата в района на Гоце Делчев. Землището на града е особено подходящо за отглеждането на лозя за производството на червено вино. Средната надморска височина на района е около 500 м. Средната годишна температура е 12,2 °С, а тази през месец юли – 21-22°С. Режимът на денонощните температури е сравнително устойчив. Изключително благоприятен е фактът, че преобладават канелени и кафяви горски почви. Кафявите горски почви са песъчливо–глинести, благодатни за отглеждане на качествено грозде. Допълнително преимущество на тероара са също и сравнително високите температурни суми (над 3500 °C през вегетативния период) както и фактът, че това е един от най-богатите на вода райони в България. Той лежи изцяло в долината на река Места и нейните притоци. Зимата тук е по-мека, а опасността от измръзване на лозите по-малка.

Гроздоберът е проведен в началото на октомври 2019. Технологичният процес се състои от предферментативна мацерация, контролирана алкохолна ферментация в иноксови резервоари и контролирана малолактична ферментация. Отлежало е 12 месеца в 225 л бъчви от първокласен френски дъб.

Алкохол
13%
Произведени бутилки
1460
Цена
26