444

Velis Vineyards Cabernet Sauvignon Reserve 2019

Регион
Западна Тракия
Сорт
каберне совиньон 100%
Награди

Мощно и дълбоко вино с характер. Създадено е от енолозите на Велис Винярдс Гергана Генова и Ангел Найденов, които са работили с грозде от собствените лозя на избата в местността Орешака, край пазарджишкото село Бошуля до Карабунар, засадени през 2013-2014 г. 

Климатът е умерено-континентален, със слабо изразено средиземноморско влияние. Почвата е лека, предимно песъклива до леко глинеста, с благоприятен воден и въздушен режим. Лекият механичен състав на почвата благоприятства по-добрата проява на водно-физичните показатели. Избата не използва капково напояване. Гроздето е набрано между 9 и 20 септември 2019.

Технологични стъпки: 16 дни контакт на мъстта с ципата, след което се отделя в резервоар и при температура 24-25°С ферментира още 14 дни; проведена ябълчно-млечнокисела ферментация за 20 дни. Виното отлежава 12 месеца във френски дъб, средноизпечени барици. Оставя се за бутилково стареене минимум 6 месеца, преди да бъде пуснато на пазара.

Постигнато е едно балансирано съчетание между сортовите характеристики и типичните за висококачествена дъбова дървесина аромати на подправки, ванилия, препечени тонове. Технологията цели да се разгърне потенциала на каберне совиньон за благородно стареене във времето.

Алкохол
14.5%
Произведени бутилки
2773
Цена
35