444
7

Via Antica Merlot & Cabernet Sauvignon 2020

Регион
Сакар и Източни Родопи
Сорт
мерло 60%, каберне совиньон 40%
Награди

Много сочно и гладко вино, с дълбочина, съблазнителен комплекс от аромати и запазена плодова свежест. Негови създатели са Христина и Константин Илиеви, а техен консултант е Станимир Драгов.

Гроздето идва от собствено лозе, от един парцел в местността Селска шума, в землището на село Белица, община Любимец, в крайните предели на Източните Родопи. Средната възраст на лозята е около 40 години. Формировката е типичната за района и времето на засаждане, а именно Умбрела. Поради възрастта, начина на отглеждане, а и поради загубата на част от лозите през годините, добивът от тези насаждения е изключително малък. Лозята са разположени на склон с югоизточно изложение. Почвите са средно излужени канелени горски, слабо еродирани, леко песъкливо-глинести, слабо каменисти. Гроздоберът е проведен от 23 до 26 септември 2020. 

Предхождана от известен период на студена мацерация, ферментацията е спонтанна, проведена изцяло със собствените на гроздето диви дрожди, като целостта на гроздовите зърна е запазена в максимална степен. Следва пост-ферментативна мацерация, като продължителността на целия процес е около 35-40 дни. Малолактичната ферментация преминава също спонтанно.

Отлежаването преди бутилиране е в продължение на 10 месеца в неутрален (иноксов) съд.

От екипа на Виа Антика споделят каква е идеята зад виното:

Първите закупени от нас лозя са именно в масива в местността Селска шума и от тях е гроздето за първите ни вина. Когато са създавани насажденията, не е приложено сортово разграничаване в отделни парцели, поради което сред множеството редове с мерло има пасажи с различен брой редове с каберне совиньон. На много места има и смесени редове. Това естествено доведе до идеята да правим сепаж, да ги винифицираме заедно. 

От 2017 година, която ни е първата официална реколта, едно от вината ни е сепаж от мерло, сира и каберне совиньон. През 2020 решихме да направим малко количество вино, без да добавяме сира, което да бъде само от старите лозя на Белица, отдавайки почит на възрастта на тези насаждения и наситеното и интензивно вино, което става от тези лози. И което запали любовта към виноделието в нас. Решихме да бутилираме част от него, без да е влизало в досег с бъчви, като по този начин да покажем в най-чист вид терора на Белица и невероятните качества на този винарски микрорайон.

Алкохол
14.8%
Произведени бутилки
630
Цена
22