444
3

Villa Melnik Rare Varieties Shiroka Melnik Bush Vine 2018

Регион
Долината на Струма
Сорт
широка мелнишка лоза 100% (чашовидна формировка)
Награди

Благородно, богато и елегантно мелнишко вино. Енологът, ръководил процеса по създаването му, Момчил Миков, е воден от идеята на собствениците и целия екип да показват автентичното лице на емблематичния мелнишки сорт като спазват традициите в неговото отглеждане и винификация.

Вила Мелник разполага с 2 дка широка мелнишка лоза с традиционната за региона чашовидна формировка. Парцелът се намира точно пред винарната, в землището на мелнишкото село Хърсово. Работата в него е изцяло ръчна и трудоемка. Лозичките са засадени гъсто (около 700 растения на декар). Добивите са ниски, към 850 кг/дка, но качеството на гроздето е превъзходно заради впечатляващата концентрация на вкусове и аромати. Лозята са засадени през 2007 г. на песъчливи почви с включвания на варовик и глина, обогатени с минерали от близкия вулкан Кожух. Теренът е хълмист, с югозападно изложение, а климатът – преходно-средиземноморски с дълги, горещи и сухи лета и меки зими. Гроздето е брано през първата половина на ноември.

Проведена е класическа ферментация в иноксов съд. Половината от количеството е ферментирало в инокс без контакт с дъбови бъчви, а останалите 50% са отлежали за 24 месеца във второ зареждане български дъбови бъчви 225 л.

Алкохол
15%
Произведени бутилки
1200
Цена
39