444

Yamantievs Grand Reserve Cabernet Sauvignon 2019

Регион
Сакар и Източни Родопи
Сорт
каберне совиньон 100%
Награди

Благородно и зряло вино с дълъг пикантен финал и със сериозен потенциал за отлежаване – рожба на енолозите Ивана Ямантиева и Генчо Митев. Каберне совиньонът е от 16-годишното лозе на избата в местността Палатките край Ивайловград. Климатът там е твърде различен от по-голямата част на България – определя се като преходно-средиземноморски или континентално-средиземноморски

Почвата на това лозе е карбонатен чернозем с висока концентрация на пясък и глина, средна концентрация на камъни (вкл. мраморни) и ерозия – много подходяща за взискателните висококачествени червени сортове. Гроздето се обира в оптималната си зрялост (септември-октомври) и ферментира в резервоари от неръждаема стомана. Ферментацията протича при температура 25-26°С в продължение на 20 дни. След това виното се отделя от утайката и се прехвърля в бъчвите за отлежаване. Съзрява 8-12 месеца в нови френски дъбови бъчви.

Виното е събрало в себе си енергията, опита и внимателните грижи за лозята на Юлиян Ямантиев и екипа му и таланта, любовта и духа, които Ивана Ямантиева влага в създаването му. 

Една легенда е послужила за вдъхновение при създаването на етикета. Над големите дъбове до лозето, от което се прави резервата, от години прелита орел. Според старите хора под дърветата е заровено злато. Легендата гласи, че войводата-закрилник на местните хора по османско време заровил златото си под тези дъбови дървета, а душата му се вселила в орела, който пази златото. Затова и на етикета на виното е изобразен орел.

Алкохол
14%
Произведени бутилки
10 000
Цена
14