Сочно, елегантно и плътно вино – сатенено гладък, много хармоничен и чист мавруд.
Отговорна за създаването му е Татяна Стефанова, главен енолог на Загрей.
Гроздето е от натурално отглежданите 18-годишни лозя на избата в местността Старите лозя край пловдивското село Виница. Почвите са излужени канелени горски, песъчливо-глинести, на места слабо каменисти, почти неутрални. Маврудът е бран в първите дни на октомври 2019.
Бурната алкохолната ферментация е продължила 8 дни при широк температурен диапазон 21-26°С с чиста култура собствени дрожди (ZM-86). Дрождите са изолирани и се съхраняват от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Източникът им е грозде мавруд от същото лозе, което ползват и за виното.
Виното е отлежало 12 месеца в бъчви от български дъб (3-о зареждане) и вече 10 месеца в бутилка.
Ето какво още споделят от винарната за идеята на това вино:
Малка партида от подбрано, добре узряло грозде мавруд, което в съчетание с местните дрожди да покаже по-пълно възможностите на тероара. Тъй като се получава вино с потенциал, ние му позволяваме да се доразвие в контакт с българския дъб, за да получим още по-подчертан характер.