Виното е със Защитено географско указание (ЗГУ) Тракийска низина, създадено под ръководството на главния енолог на Балар, Диана Стоянова.
Собствените лозя на избата са в землището на село Скалица, област Ямбол и са на възраст 16 години. Горният почвен слой е около 50 см чернозем, а в дълбочина съставът е червена пръст, пясък и бяла глина.
Беритбата е проведена през септември, при редуциран добив от 350 кг/дка.
Използвана е класическа технология за ферментация на добре узряло червено грозде с 24 часова мацерация при ниска температура. Всеки сорт ферментира отделно и на по-късен етап се купажира. Отлежава 6 месеца във френски дъбови бъчви от 225 л.
Използвани са естествените качества на гроздето за постигане на съвършената комбинация от вкус и аромат. Виното е произведено без допълнителни стабилизации и обработки, вследствие на което е възможна появата на благородна утайка.