Еталон за сорта гъмза – изящно семпло вино с деликатни плодово-карамелени аромати. Негови създатели са опитният и страстен в работата си енолог Стефан Пирев, който е производствен директор на Бонония Естейт и неговият колега, енологът Красимир Живков. Гроздето е от собствените лозя на винарната в землището на видинското село Кошава на брега на Дунав. Лозята са засадени през 2013 година, почвите са наносни, песъчливи, с равномерно разпределени карбонати и излужен чернозем. Гроздето е набрано в периода 5-10 октомври.
Технологичните стъпки включват 5 дни студена мацерация, 7 дни ферментация при температура 24-26 °С и 4 дни постферментативна мацерация. Виното няма контакт с дъб.
Бонония Естейт произвежда гъмза с характерната сортова специфика и в средния, и във високия ценови сегмент, за да достигне до всеки, който има желание да опита този автентичен за Северозападна България сорт.