444

Chateau Copsa Levski Vineyard Sauvignon Blanc 2021

Регион
Розова долина
Сорт
совиньон блан 100%
Награди

Благородно, минерално и сортово вино – изразително и свежо, създадено от опитните и способни енолози на Шато Копса, Мадлена и Ангел Кузманови. 

Лозовият масив се намира в района на село Васил Левски, община Карлово, 

Лозето се катери по склона на Калоферския дял на Стара планина над село Васил Левски, като средният наклон на масива е 10 градуса, а надморската височина стига до 700 м. То е стръмно и каменисто – в него ще откриете безброй малки, а и по-големи мраморни късове. Ветровито е, с ниски нощни температури и силно слънцегреене през деня. Склонът е южен и за да се съхрани свежестта на гроздето, се запазва листната маса до преди беритбата, която за 2021 е била на 10 септември

Проведена е стандартна ферментация при температура 14-16°С и мацерация 3-6 часа. Виното е отлежавало в неръждаеми съдове за период от 4 месеца, след което е бутилирано. Няма контакт с дървесина.

За виното и тероара създателите му казват:

Гроздето за това вино идва от лозовия масив в с. Левски, разположен в подножието на Стара планина – тероар с отличителен характер, с всички необходими климатично-почвени условия за получаване на качествено вино: изключително добра проветривост и влажност на лозята; южен склон, огрян през по-голямата част от деня от слънце. Прохладните утрини и вечери в комбинация с високи дневни температури, дават като резултат едно грозде с много интензивни аромати.

Алкохол
13%
Произведени бутилки
6000
Цена
22