444

Dragomir Reserve Mavrud & Cabernet Sauvignon 2018

Регион
Западна Тракия
Сорт
мавруд 80%, каберне совиньон 20%
Награди

Енологът Константин Стоев и екипът от млади негови колеги в Драгомир са създали едно богато, плътно и благородно вино със сериозен потенциал за стареене. 

Маврудът е от 14 годишно лозе в землището на пловдивското село Белащица, а каберне совиньонът – от 12 годишни насаждения в землището на село Свирково, Южен Сакар.
Гроздоберът – на 31 октомври 2018 за каберне совиньон и на 7 ноември за мавруд – е проведен при оптимална технологична зрялост, на ръка, в малки касетки (11-13 кг). Набраното грозде след приемане във винарската изба престоява 18 часа в хладилна камера при температура 6°С. Гроздето е сортирано и след ронкане гроздовата каша постъпва за ферментация в резервоари от неръждаема стомана. Първоначално е направена студена мацерация за 8 дни при Т=8-11°С. Следва алкохолна ферментация – 10-12 дни (при Т=28-31°С) и постферментативно настойване с твърдите части 12-14 дни. Малолактичната ферментация е протекла за около 20 дни в нови френски дъбови бъчви от 225 л.
Двата сорта са съзрявали поотделно 24 месеца в нови френски дъбови бъчви от 225 л. Следва финално купажиране, за да се определи процентното съотношение. Бутилирано е на 25 август 2021 г. Съзряването в бутилка е 18 месеца.

Стопаните на Драгомир, Наталия Гаджева и Константин Стоев, разказват как се е родил този бленд:

Когато през 2014 бе решено, че новата винарна на Драгомир ще бъде в двора на старата винарска изба Брестник, още тогава взехме решение, постепенно да върнем имиджа на едно от знаковите вина на тази стара изба, а именно ВИНО от Брестник – едно от вината с Контролирано наименование за произход (КНП) на България в миналото. И ето това се случи в реколта 2018.

Забавихме максимално възможно гроздобера на двата сорта, за да можем да проведем алкохолната ферментация така, че виното след това да има обемна и гладка структура и да е готово за дълго отлежаване в бъчва и бутилка. Така се възроди този традиционен за Брестник бленд, но със съвременен технологичен прочит.

Алкохол
14.5%
Произведени бутилки
2340
Цена
75