444

Via Antica Cabernet Sauvignon 2021

Регион
Сакар и Източни Родопи
Сорт
каберне совиньон 100 %
Награди

Великолепно расово вино от каберне совиньон с потенциал на отлежаване. Създадено е от основателите на винарната, Христина и Константин Илиеви, с консултантската помощ на Станимир Драгов.

Гроздето идва от собствено лозе, от един парцел в местността Лалови орехи в землището на село Белица, община Любимец, в крайните предели на Източните Родопи. Средната възраст на лозята е около 40 години. Поради възрастта, начина на отглеждане, а и загубата на част от лозите през годините, добивът от тези насаждения е изключително малък.

Лозята са разположени на хълмист терен, с умерен наклон и средна надморска височина около 190 м. Почвите са песъкливо-глинести, на места канелени горски, силно каменисти. Редовете са с южно изложение, ориентирани в посока север-юг, което осигурява равномерно и пълноценно зреене. Формировката е омбрела – високостъблен двустранен кордон с височина около 150 см, която в съчетание с постоянните ветрове дава възможност за изключително щадящо третиране срещу болести. Климатът е близък до средиземноморския – сух, почти без валежи във вегетационния период, с дълги и изключително горещи дни и топли нощи през лятото и с меки влажни зими. 

Гроздето е набрано на 23 септември 2021 г., на ръка, в касетки по 12-13 кг.

Във винарната гроздето остава в хладилно помещение близо денонощие, след което се сортира и рони, като повечето от зърната запазват своята цялост.

Предхождана от известен период на студена мацерация, ферментацията е спонтанна, изцяло е със собствените на гроздето диви дрожди, като целостта на гроздовите зърна е запазена в максимална степен. Проведена е в иноксов съд с температурен контрол и открита шапка, която ежедневно се разбива на ръка. Следва кратка постферментативна мацерация, като продължителността на целият процес е около 30-35 дни. Ябълчно-млечнокиселата ферментация протича също спонтанно.

Частта от виното, предвидена за бутилиране без контакт с дъб е отлежавала върху фини утайки в резервоар от неръждаема стомана в продължение на 12 месеца.

Ето и повече подробности за концепцията на виното от хората на Виа Антика:

Това вино, както и всички вина, които правим, е издържано в духа на натуралните вина т.е. с минимална интервенция. С изключение на ензими, то не е подкрепяно с допълнителни енологични материали, както и не са използвани бистрители или филтрирация.

През 2018 г. решихме да разширим портфолиото ни с вина, които да бутилираме без те да са отлежавали в бъчви. По този начин искахме да покажем, в чист вид качества на Белица, като тероар и невероятен винарски микрорайон.

Това обаче беше приложимо само за някои от вината, които правим. На повечето места в старите масиви, двата сорта – мерло и каберне совиньон просто са засадени смесено и да берем разделно двата сорта беше много трудно.

Успяхме да направим това едва през 2020, а през 2021 започнахме да затвърждаваме опита си с бездъбово каберне совиньон.

Алкохол
14.7%
Произведени бутилки
650
Цена
23