444

Midalidare Estate Deluxe Brut NV

Регион
Източна Тракия
Сорт
шардоне 100%
Награди

Стройно, фино, благородно пенливо вино, създадено под ръководството на енолозите от Мидалидаре Николай Катеров и Марин Маринов.

Лозите шардоне са засадени на северните склонове на лозови масиви Присовете и Дабовец край чирпанското село Могилово. Местата са специално подбрани с оглед ограничаване количеството слънчева светлина. Насажденията са на средна надморска височина 350-390 м, при 10% наклон. Растенията са на средна възраст 8 години. Почвите са алувиални и канелени горски, с наличие на глина и наноси, с високо съдържание на варовик и способност за задържане на голямо количество вода. Уникалният микроклимат в района на село Могилово се характеризира с големи температурни амплитуди, северни въздушни течения от широките долини; мека зима, топло лято и оптимално съотношение между слънцегреене и валежи.

Беритбата се провежда в началото на август. Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг, като незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Охладените гроздове се пресоват цели по стъпална програма и се разделят на фракции. Следва избистряне на мъстта, декантиране и ферментация при контролирана температура. Виното отлежава върху фините утайки в продължение на няколко месеца, след което се блендира и подлага на студена стабилизация. Следва стерилна филтрация и засяване с активни винени дрожди за вторична ферментация: няколко часа след засяването с дрожди виното се бутилира и затваря с кроненкоркови тапи. Ферментацията трае около 40 дни. По време на този процес налягането в бутилките се повишава от 0 до 7 бар-а.

След ферментацията виното отлежава върху дрождената утайка най-малко 24 месеца, след което се подлага на ремюаж: бутилките се поставят върху дървени стелажи (пюпитри) и се завъртат неколкократно всеки ден, като заедно с това се променя и ъгъла им спрямо пюпитъра. Следва дегоржаж при контролирана температура – процес, при който част от гърловината на бутилката се замразява заедно с утайката. Кроненкорковите тапи се отварят и налягането в бутилката избутва замръзналото кубче утайка. Добавя се експедиционен ликьор и се поставя коркова тапа и кошница. Следва внимателно разклащане на бутилките (Poignettage), за да се хомогенизира виното, както и финална проверка на бистротата му (Mirage). Дългият път приключва с минимум 3 месеца отлежаване в бутилка.

В духа на световните винарските практики и вековната традиция в утвърдени винарски области стартира проектът на Мидалидаре – Midalidare Sparkling. Началото е сложено преди повече от 10 години, когато след внимателно проучване на тероара поетапно се засаждат нови лозя от сортовете шардоне, пино ноар и пино мьоние. Пенливо вино Midalidare Deluxe Brut е представено на пазара през 2018 г., произведено е изцяло по традиционен метод, с ферментация в бутилка, най-малко 24 месеца съзряване върху утайката и е направено с изключително внимание върху детайла.

Алкохол
12.5%
Произведени бутилки
6200
Цена
41