За Ува Нестум в Долината на река Места 2021 реколта е едва втората, в която правят бяло вино. Магдалена Биларева и Димка Медарева, енолозите на винарната, са създали възхитително шардоне – сочно, с деликатни маслени нотки, атрактивен плодов характер и зряла свежест.
Лозовият масив е в местността Под овощната градина, в землището на с. Каспичан; лозето е в 4-та година на плододаване. Засадено е на наклонен терен върху карбонатни черноземни почви. Гроздето се бере ръчно в пластмасови касетки, в периода 15 – 20 септември. Средният добив за реколта 2021 е 400 кг/дка. Ферментацията се провежда в иноксови резервоари при контролирана температура за период от около 20 дни. Една трета от виното съзрява в бъчви от висококачествен френски дъб, създадени специално за отлежаване на бели вина за период от 6 месеца, а останалото количество върху фини утайки.
Стремежът на екипа е да бъдат уловени и показани спецификите на сорта и реколтата.