444

Villa Melnik Rare Varieties Shiroka Melnik Bush Vine 2019

Регион
Долината на Струма
Сорт
широка мелнишка лоза 100%
Награди

Благородно вино, създадено под ръководството на енолога на избата Момчил Миков. Гроздето е от 12-годишно лозе с чашовидна резитба – буш вайн, на Вила Мелник, в землището на мелнишкото село Хърсово. Почвата е песъклива, с глинест състав и вулканични примеси. Беритбата е проведена в края на октомври.  

50% от количеството е ферментирало в иноксов съд без контакт с дъбови бъчви, а останалите 50% са отлежали 24 месеца в български дъбови бъчви второ зареждане.

Широка мелнишка лоза е емблематичен сорт, ендемит за региона на Мелник. В миналото е била отглеждана в чашовидна формация или под формата на храст на 80 см от земята. Във Вила Мелник са запазили малък парцел от 1 дка, който не спира да изненадва с впечатляващи резултати. 

Виното е направено от грозде, набрано единствено от лозето с чашовидна формировка. 50 % от количеството е ферментирало в иноксов съд без контакт с дъбови бъчви, а останалите 50% отлежават за 24 месеца във второ зареждане български дъбови бъчви. Впечатлява с концентрация и комплексност от вкусове и аромати. Балансирано и дълго.

Алкохол
14%
Произведени бутилки
1600
Цена
40